Erstatning for forsinkelser i screeningsprogrammet for brystkræft

Fra 2021 har Region Sjælland og Region Hovedstaden haft overskridelser af ventetider for indkaldelse til screening for brystkræft. Fra 2022 har Region Nordjylland ligeledes haft forsinkelser.

Det betyder, at en række kvinder i de tre regioner har fået en forsinket diagnosticering for brystkræft. En sådan forsinkelse kan have forværret deres sygdomsforløb og dermed give ret til erstatning.

Kan du få erstatning?

Du kan have ret til erstatning, hvis forsinkelsen har ført til et forværret sygdomsforløb.

Det kan for eksempel være, at din overlevelsesprognose er forringet, eller at du har skullet igennem et hårdere behandlingsforløb, end du ellers skulle have været igennem, hvis din screening ikke havde været forsinket.

Et hårdere behandlingsforløb kan blandt andet bestå i, at du skal have flere strålebehandlinger, eller at man er nødt til at fjerne dit bryst, hvor det ellers kunne have været bevaret.

Søg erstatning

Det kan være svært for den enkelte patient at vurdere, om forsinkelser og fejl har haft betydning for behandlingsmulighederne og prognosen. Derfor opfordrer Patienterstatningen alle patienter og pårørende, som mener, at der kan være sket en fejl i forbindelse med invitationen til screening for brystkræft til at søge erstatning.

Det er gratis at søge erstatning, og du behøver ikke en advokat. Du behøver heller ikke afvente eventuel information fra Region Hovedstaden, Region Sjælland eller Region Nordjylland.

Søg erstatning online via linket.

Sådan vurderer vi din sag

Når vi modtager din ansøgning, indhenter vi din journal og alt materialet om din brystkræft. Vi har dygtige sagsbehandlere og læger med speciale i brystkræft. De kan ud fra din specifikke tumortype og størrelse regne ud, hvor stor tumoren var på det tidspunkt, hvor din brystkræft burde være opdaget.

De kan også vurdere, hvilken behandling du ville være tilbudt på det tidspunkt, hvor din brystkræft burde være opdaget. Du har ret til erstatning, hvis din 5-årige overlevelsesprognose er blevet 5 procentpoint lavere, eller dit behandlingsforløb er hårdere eller mere omfattende som følge af forsinkelsen.

Forsinkelser på 30 dage eller mindre

Ved forsinkelser på 30 dage eller mindre bliver der hverken ændret på den behandling, man skal igennem eller på ens overlevelsesprognose. Derfor vil du ikke kunne få erstatning for forsinkelser på 30 dage eller mindre.

To patientgrupper kan ikke få erstatning for forsinkelser på op til 90 dage

Der er en gruppe af kvinder, hvor en forsinkelse på maksimalt 90 dage ikke ændrer på deres overlevelsesprognose eller behandlingsforløb i et omfang, der giver ret til erstatning. Der er tale om:

  • Kvinder, der ikke er gået i overgangsalderen, hvor kræftsvulsten maksimalt var 20 mm på diagnosetidspunktet, og der ikke var metastaser i lymfeknuderne.
  • Kvinder der er gået i overgangsalderen med en kræftsvulst på maksimalt 20 mm og uden metastaser i lymfeknuderne, og hvor der IKKE gives kemoterapi. Undtaget fra denne gruppe er dog kvinder, der på diagnosetidspunktet havde en svulst på 11 mm, og som får antiøstrogen (endokrin) behandling.

Hvor mange har søgt erstatning?

Tallene i oversigten viser fordelingen af anerkendte, afviste og ikke-afgjorte sager i henholdsvis Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Nordjylland.

Tallene er trukket fra den dato, hvor regionerne hver især har meldt ud, at de har haft forsinkelser i screeningsprogrammet for brystkræft.

    • For Region Hovedstaden er datoen 21. juli 2021.
    • For Region Sjælland er datoen 14. april 2021
    • For Region Nordjylland er datoen 24. maj 2022.

Oversigten bliver opdateret hver onsdag. Senest opdateret 10. juli 2024. 

Erstatningssager fordelt på regioner

Regioner Anerkendt Afvist  Ikke afgjort Total
Region Hovedstaden 40 130 86 256
Region Sjælland 8 28 0 36
Region Nordjylland 3 5 4 12
Total 51 163 90 304

Lægefaglig baggrund

Patienterstatningen afgør blandt andet sagerne på baggrund af lægefaglige begrundelser. Her finder du nogle af de lægefaglige begrundelser, som Patienterstatningen tager udgangspunkt i. 

Forsinkelser på 30 dage eller mindre

Notat af professor, dr.med. Peer Christiansen (pdf)
Notat af overlæge Mette Okholm (pdf)

To patientgrupper, der ikke har ret til erstatning

Notat af professor, dr.med. Peer Christiansen og overlæge Hanne Rønning (pdf)
Patienterstatningens interne notat om forsinkelser på 90 dage (pdf)
Beregning 1: Tumorstørrelse ved fremrykket diagnostik (pdf)
Beregning 2: Tumorstørrelse ved fremrykket diagnostik (pdf)
Beregning 3: Tumorstørrelse ved fremrykket diagnostik (pdf)

Nyheder om forsinkede screeninger for brystkræft

Brug for hjælp?

Hovednummer
I tvivl om, hvordan du søger erstatning? Ring alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 12 43 43

Skadelinjen
I tvivl om du har fået en skade?
Ring og få råd og vejledning alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 17 95 43

Bør du søge erstatning?

Prøv erstatningsguiden, inden du søger.

Gå til guiden

Pressehenvendelser

Telefon: 33 69 48 80
(man kan ikke sende sms til pressevagten).
Hverdage kl. 07:00-22:00
Weekender og helligdage kl. 08:00-16:00.

E-mailadresse:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Felter med (*) skal udfyldes.