En 71-årig mand fik under indlæggelse på sygehuset et stykke grapefrugt i luftrøret. Patienten, der var blevet bevidstløs og havde fået svag puls, blev anbragt i sideleje, og mundhulen blev undersøgt for eventuelle fremmedlegemer. Der blev herefter omgående tilkaldt yderligere assistance.
Kort tid efter ankom et hjertehold bestående af hjertelæge, anæstesilæge og anæstesisygeplejerske og 2 portører. Der blev gjort klar til intubation med henblik på behandling af vejrtrækningen. I forbindelse med intubationen undersøgte lægen svælget ned til stemmelæberne, men fandt ingen fremmedlegemer. Ved intubationen opstod der vanskeligheder med at blæse luft igennem røret ind i lungerne. Der blev herefter forsøgt intubation yderligere 2 gange. Først ved tredje forsøg på intubation fandtes passage for luft. Under intubationsforsøgene fortsatte den øvrige hjertestopbehandling.
Trods den givne behandling ophørte hjerteaktionen, og behandlingen blev herefter indstillet. Ved den efterfølgende obduktion fandtes et 3 x 5 cm stort stykke grapefrugt fastkilet i luftrøret lige under strubehovedet.
Patienterstatningen fandt ved sin afgørelse, at patienten i forbindelse med sit hjertestop havde modtaget bedst mulig behandling i den givne situation, idet der umiddelbart efter respirationsstoppet blev iværksat forsøg på kunstig vejrtrækning, og at man ved det efterfølgende hjertestop havde iværksat korrekt hjertestopbehandling.
Det blev endvidere lagt til grund, at det ifølge obduktionsrapporten ikke havde været muligt at konstatere grapestykket, der sad fastkilet umiddelbart under strubehovedet. Sagen blev herefter afvist, idet patientens død ikke var en følge af fejlagtig eller mangelfuld behandling, men derimod en direkte følge af det respirationsstop der opstod, da grapestykket kilede sig fast i luftrøret (95-0119) (1995 Årsb.).
Afgørelsesdato: 13. november 1995