COVID-19 vacciner uden for vaccinationsprogrammet er omfattet af erstatningsordningen

Publiceret 04-05-2021

Sjældne og alvorlige bivirkninger efter AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinen er omfattet af erstatningsordningen. Det har ingen betydning, om vaccinen tilbydes uden for vaccineprogrammet.

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at vaccinationsprogrammet i Danmark bør fortsætte uden brug af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca og vaccinen fra Johnson & Johnson.

Borgere, der vælger vaccination med disse vacciner, er dog stadig dækket af erstatningsordningen på samme måde som ved de anbefalede vacciner i vaccineprogrammet.

Det har dermed ingen betydning, om man har taget imod en anbefalet vaccine fra vaccineprogrammet eller en godkendt vaccine uden for vaccinationsprogrammet.

Det har heller ingen betydning, at man på forhånd er blevet informeret om risikoen for bivirkninger.

Læs mere om erstatning efter COVID-vacciner

Man kan have ret til erstatning, hvis man får alvorlige og sjældne bivirkninger efter vaccinen. Milde bivirkninger eller forbigående gener kan man typisk ikke få erstatning for.

100 erstatningssager

Patienterstatningen har indtil videre modtaget 100 ansøgninger om erstatning efter COVID-vacciner.

80 af ansøgningerne drejer sig om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccinen; 19 om bivirkninger efter Pfizer-BioNTech-vaccinen og 1 om bivirkninger efter Moderna-vaccinen.

Det drejer sig blandt andet om bivirkninger som hovedpine, føleforstyrrelser, vejrtrækningsbesvær, dødsfald og blodpropper.

De første sager forventes at blive afgjort i løbet af maj.