Børn har ret til erstatning ved skader efter COVID-19-vacciner

Publiceret 07-12-2021

Børn ned til fem år har ret til erstatning, hvis de får en alvorlig og sjælden bivirkning efter at være blevet vaccineret mod COVID-19.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ned til fem år bliver vaccineret mod COVID-19. Anbefalingen kommer efter, at vaccinen fra Pfizer-BioNTech er blevet godkendt til børn fra 5-11 år af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Godkendelsen betyder, at børn fra 5-11 år i lighed med større børn og voksne bliver omfattet af retten til erstatning, hvis de får alvorlige og sjældne bivirkninger af vaccinen.

Ret til erstatning på trods af ”off label”

Vaccinen til børn fra 5-11 år gives i en børnedosis, der svarer til 1/3 af en voksendosis.

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der er vacciner på vej til børnene med den rette mængde i hætteglasset, men indtil videre skal vaccinepersonalet trække en tredjedel af indholdet op af et voksen-glas. Denne metode er endnu ikke beskrevet i vaccinens produktinformation. Derfor bruges vaccinen lige nu som såkaldt ”off label” i forhold til børn.

Det ændrer dog ikke på retten til erstatning for alvorlige og sjældne bivirkninger, da vaccinen er godkendt til brug i børnedosis. Skulle et barn få en skade, fordi der er blevet givet for stor dosis, vil barnet også have ret til erstatning.

”Vi har før givet erstatning for medicinskader, selvom medicinen var brugt off-label. Når EMA og Sundhedsstyrelsen samlet set står inde for brugen af vaccinen til børn fra 5-11 år, vurderer vi, at medicinskader er omfattet af den offentlige erstatningsordning,” siger direktør for Patienterstatningen, Karen-Inger Bast.

Udbetaling af erstatningen

Hvis et barn under 18 år får erstatning, vil beløbet blive indsat i en godkendt forvaltningsafdeling i en bank.

Hvis der er tale om et relativt lavt erstatningsbeløb, vil det blive udbetalt til de voksne, som har forældremyndigheden eller til en værge.

Brug af pengene kræver Familieretshusets godkendelse.

Vaccineerstatninger kan følges løbende

På Patienterstatningens hjemmeside kan man følge antallet af ansøgninger for Covid19-vaccineskader samt det foreløbige antal anerkendelser og afvisninger.

Tallene opdateres hver mandag.

Fra i dag kan man også følge antallet af erstatningsansøgninger for børn i aldersgrupperne 5-11 år og 12- 17 år.