Efterladte får erstatning for dødsfald efter AstraZeneca-vaccine

Publiceret 06-08-2021

De efterladte til to personer, som døde efter at have modtaget Astra-Zeneca-vaccinen, vil få erstatning. Erstatningsbeløbene kan endnu ikke fastsættes.

Begge dødsfald handler om det sjældne sygdomsbillede med blodpropper og blødning i hjernen efter vaccinen – det såkaldte VITT-syndrom.

Den ene af de to sager drejer sig om en 57-årig mand, der i marts 2021 døde af en hjerneblødning på grund af et lavt antal blodplader, som er relateret til AstraZeneca-vaccinen.

Den anden sag handler om en 60-årig kvinde, der, efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen i februar, døde af en blodprop i hjernen.

Patienterstatningen anerkender sagerne, fordi dødsfaldene med overvejende sandsynlighed skyldes vaccinen.

”Der er grundlag for erstatning, fordi udviklingen af VITT-syndrom er en sjælden og alvorlig bivirkning efter vaccination mod COVID-19.”, siger Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast.

Erstatningsbeløb afventer arbejdsskadesag

Det er tredje erstatningssag om bivirkninger efter en COVID-vaccine, Patienterstatningen anerkender. I den tredje sag overlevede patienten.

Første dansker får erstatning efter COVID-vaccine

Da alle tre patienter fik vaccinen i forbindelse med deres arbejde, er sagerne arbejdsskadesager. Det betyder, at erstatningerne efter loven i første omgang skal vurderes hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og afgøres efter arbejdsskadesikringsloven.

Patienterstatningen skal efterfølgende vurdere, om der kan tildeles yderligere erstatning efter erstatningsansvarsloven.

260 har søgt erstatning

Patienterstatningen har indtil videre anerkendt 3 erstatningssager i forbindelse med en COVID-vaccine. 27 sager er afvist, og størstedelen er endnu ikke afgjort.