Sagsnummer 13-6657

Blodprop i hjernen efter kiropraktorbehandling

09-03-2016

En 44-årig mand blev behandlet hos en kiropraktor på grund af nakkesmerter og hovedpine. Behandlingen bestod blandt andet i manipulation af nakkehvirvlerne. I forbindelse med manipulationen oplevede patienten kortvarig besvimelse, en såkaldt synkope, men han kom hurtigt til sig selv.

Senere samme dag blev patienten imidlertid indlagt, da han havde oplevet et pludseligt smæld i nakken og på bagsiden af hovedet. Han havde derefter haft sløret syn og var blevet svimmel, og han havde fået styringsbesvær og en prikkende fornemmelse i den ene side af kroppen. En skanning viste en spaltning af et halskar og en blodprop i hjernen.

Patienterstatningen vurderede, at blodproppen med overvejende sandsynlighed var opstået som følge af, at patienten havde haft en igangværende spaltning af et halskar, og at symptomerne heraf var blevet forværret ved den kiropraktiske behandling.

Patienterstatningen vurderede også, at der var tale om en hændelig komplikation til den kiropraktiske behandling, og at skaden var både sjælden og alvorlig. Sagen blev derfor anerkendt efter KEL § 20, stk. 1, nr. 4.

Afgørelsesdato: 3. juni 2014