Sagsnummer 13-4578

Erstatning for nervesygdom efter vaccination mod livmoderhalskræft

23-04-2015

En 32-årig kvinde blev vaccineret mod livmoderhalskræft med Gardasil. Efter første vaccination oplevede hun smerter i lænden og føleforstyrrelser i fingre og tæer. Hun gennemgik forskellige undersøgelser, som ikke gav nogen forklaring på generne. Lændesmerterne aftog efterhånden, men generne i fingre og tæer var uændrede.

Patienterstatningen vurderede, at føleforstyrrelserne i fingre og tæer med overvejende sandsynlighed skyldtes vaccinen med Gardasil. Der blev lagt vægt på, at nerveforstyrrelser fx føleforstyrrelser i arme og ben (symptomer på Guillain-Barré syndrom) er en kendt, men sjælden bivirkning til vaccination med Gardasil. Bivirkningerne er beskrevet i det officielle produktresumé for Gardasil, som beskriver lægemidlets egenskaber, indholdsstoffer, anvendelsesområde og bivirkninger.

Patienterstatningen vurderede også, at skaden gik ud over, hvad kvinden med rimelighed skulle tåle, da hun var rask, og vaccinationen blev givet for at forebygge livmoderhalskræft. Skaden blev derfor anerkendt efter KEL § 43.

Afgørelsesdato: 11. juni 2014