Sagsnummer 12-5199

Hjerneskade som følge af bristet livmoder efter ve-stimulation

02-03-2014

En 33-årig kvinde var gravid i uge 42 + 1 dag. Da man ville sætte fødslen i gang, gav man hende et ve-stimulerende middel (Cytotec). Kvinden fik efterhånden tiltagende veer, og fødslen gik i gang. Pludselig dykkede barnets hjertelyd, og man foretog akut kejsersnit. Det viste sig, at livmoderen var bristet. Man forløste en livløs pige, der blev genoplivet.  

Moderen mistede en del blod og måtte opereres på grund af en blødning. Pigen blev overflyttet til neonatalafdeling.  

Man konstaterede senere, at pigen havde let forsinket motorisk udvikling, og at hun var spastisk i let grad.  

Patienterstatningen vurderede, at bristningen af livmoderen med overvejende sandsynlighed var opstået som følge af overstimulation af livmoderen på grund af det ve-stimulerende middel. Der blev lagt vægt på, at dette er en kendt, men sjælden bivirkning til midlet Cytotec. Forskellige undersøgelser viser, at risikoen for livmoderbristning forøges 3-4 gange, hvis der under fødslen stimuleres med Cytotec. Patienterstatningen vurderede også, at det med overvejende sandsynlighed var ve-stimulationen og bristningen af livmoderen, der var årsagen til pigens hjerneskade.

Patienterstatningen vurderede desuden, at skaderne gik ud over, hvad der bør accepteres i forbindelse med igangsætning af en fødsel. Skaderne blev derfor anerkendt efter KEL § 43.

Afgørelsesdato: 27. februar 2013