Sagsnummer 11-4110

Skade som følge af procedurefejl på sygehuset

27-08-2013

En 34-årig mand blev undersøgt af en speciallæge på grund af rygsmerter. Han blev henvist til MR-skanning på det lokale sygehus. Skanningen viste ondartede forandringer i ryggen og bækkenet, men ved en fejl sendte sygehuset først svaret på skanningen til speciallægen 3 måneder senere. Patienten fik senere konstateret kræft med metastaser til bl.a. ryggen, leveren og bugspytkirtlen.

Patienterstatningen vurderede, at sygehuset burde have sendt svaret på skanningen til speciallægen med det samme. Derved ville behandlingen af patientens kræftsygdom være blevet påbegyndt tidligere, og patientens overlevelsesprognose ville have været bedre. Sagen blev derfor anerkendt efter KEL § 21, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.    

Som sagen illustrerer, kan der også ydes erstatning, hvis der opstår skade som følge af fejl i en hospitalsprocedure. I den konkrete sag burde sygehuset have sikret sig, at speciallægen havde fået svaret på MR-skanningen. Det er sygehusets ansvar, at svaret på en udført undersøgelse bliver videreformidlet til rekvirenten. Det er i den sammenhæng uden betydning, hvilket led i sygehusets procedurer, der har svigtet.

Afgørelsesdato: 30. maj 2012