Sagsnummer 10-1863

Fejlmedicinering i hjemmeplejen

15-03-2011

En 78-årig mand blev indlagt på et hospital på grund af uregelmæssig hjerterytme. På hospitalet blev manden undersøgt og sat i medicinsk behandling med Marevan, der er et blodfortyndende lægemiddel, der bl.a. bruges til at forebygge blodpropper.

Efter en uges behandling på sygehuset blev manden udskrevet til videre behandling hos sin praktiserende læge og den kommunale hjemmesygepleje. Lægen ordinerede 1 tablet Marevan hver anden dag, hvilket lægen skrev i et brev, som manden fik med hjem. Det var herefter planen, at hjemmesygeplejen skulle hjælpe til med, at han fik medicinen.

Ved en fejl kom hjemmesygeplejen til at dosere pillerne på en måde, så manden fik 1 tablet om dagen i stedet for én hver anden dag. Denne overdosis medicin var årsagen til, at manden 14 dage senere fik en alvorlig hjerneblødning, der medførte døden. Patienterstatningen tilkendte erstatning til boet.

De kommunale sundhedsydelser, herunder hjemme-sygeplejen, kom ind under Patienterstatningens dækningsområde i 2004. Sagen er et eksempel på, at fejl i hjemmesygeplejen kan have alvorlige konsekvenser.

1. juli 2018 blev Patienterstatningens dækningsområde udvidet, så al behandling (også medicineringsfejl) er dækket - uanset hvor skaden sker. Det betyder, at også skader på fx plejehjem og i plejeboliger er dækket, hvis det er en autoriseret sundhedsperson eller dennes hjælper, der har behandlet beboeren eller givet medicin.

Afgørelsesdato: 31. august 2010