Sagsnummer 07-4282

Hjerneskade efter forsinket fødsel

30-11-2009

En gravid kvinde blev indlagt på fødeafdelingen tidligt om morgenen med veer med 5-6 minutters mellemrum. En overvågning af fosterets tilstand (CTG-undersøgelse) viste normale forhold. I de følgende timer blev der flere gange hørt fin hjertelyd. Kl. 13.10 foretog man hindesprængning med udtømmelse af brunligt fostervand. Kl. 14.20 var der små variable fald i hjertelyden og veer med 4-5 minutters interval.

Kl. 16.18 viste en CTG-undersøgelse indskrænket variationsbredde, og kvinden blev lagt i sideleje. Kl. 18.00 var livmodermunden 5 cm åben, og kl. 19.30 viste en CTG-undersøgelse normale forhold.

En CTG-undersøgelse kl. 21.30 viste hurtig hjertelyd hos fostret, og den gravide kvinde havde en temperatur på 38,7. Kl. 22.30 var livmodermunden 5-6 cm åben, og man besluttede at se tiden an i endnu 1 time. Kl. 23.35 afgik der en skylle grønt fostervand, og scalp-ph undersøgelse var på 7,38. Det blev noteret i journalen, at fødslen burde afsluttes inden for max. 2 timer.

Kort efter midnat var livmodermunden 9 centimeter åben, og kvinden havde begyndende pressetrang. Kl. 01.00 viste en CTG-undersøgelse tiltagende vehyppighed samt komplicerede fald i fosterets hjertelyd. Kl. 01.30 var livmodermunden udslettet, og kl. 01.40 viste en CTG-undersøgelse på ny hyppige veer og dybe fald i hjertelyden.

Kl. 02.10 følte kvinden stærk pressetrang, og man vurderede, at fosterets hoved stod på bækkenbunden. Kl. 02.50 fødte kvinden en levende dreng i en skylle grønt fostervand. Drengen fik apgar score 5 efter 1 minut, 6 efter 5 minutter og 8 efter 10 minutter. Hans navlesnorsph-værdi var 6,81 (tegn på iltmangel). Efterfølgende viste det sig, at barnet var blevet svært hjerneskadet som følge af iltmangel under fødslen.

Patienterstatningen vurderede, at behandlingen ikke havde været i overensstemmelse med bedste specialiststandard. Der blev lagt vægt på, at CTG-undersøgelsen kl. 01.00 viste tegn på sygdom, og at kvinden havde feber og for hyppige veer, ligesom der var konstateret grønt fostervand. På den baggrund burde man have iværksat scalp-ph undersøgelse med henblik på en vurdering af fostrets tilstand i livmoderen. Det er Patienterstatningens vurdering, at denne undersøgelse med overvejende sandsynlighed havde vist, at der var behov for enten forløsning med sugekop eller akut kejsersnit. Det er endvidere Patienterstatningens vurdering, at barnet dermed ville have undgået den efterfølgende periode med svær iltmangel samt hjerneskaden.

Afgørelsesdato: 31. januar 2008