Få skader efter MFR-vaccinen

Publiceret 12-03-2019

Patienterstatningen ser kun få skader efter bivirkninger ved MFR-vaccinen. Siden 2004 har 9 børn fået erstatning. Direktør Karen-Inger Bast mener, de få sager viser, at man trygt kan lade sig vaccinere.

I den seneste tid har der været registret flere tilfælde af mæslinger i Danmark. Imens kører debatten om vacciner på de sociale medier. Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen, minder derfor om, at der kun er anmeldt ganske få sager om skader af bivirkninger ved MFR-vaccinen. 

Siden Patienterstatningen overtog området med erstatninger efter børnevaccinationer i 2004, har man tildelt erstatning i 9 sager med bivirkninger for MFR-vaccinen. I 7 sager var der tale om mindre forbigående gener, mens der i de sidste to sager var tale om alvorlige skader, hvor begge børn mistede hørelsen på det ene øre.

Få skader tyder på sikker vaccine

Karen-Inger Bast synes, at man skal se det relativt lille antal skader i lyset af, at der hvert år bliver givet mellem 50.000-60.000 MFR 1-vaccinationer og mellem 50.000-60.000 MFR 2-vaccinationer.

”Vi er ikke en tilsynsmyndighed, der overvåger sikkerheden omkring bestemte lægemidler. Men når så få danskere søger erstatning, tyder det på, at man trygt kan lade sig vaccinere med MFR-vaccinen,” siger Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen. Hun mener derfor, at der ikke er nogen grund til at være bange for at vaccinere sit barn.  

Direktør ville ikke tøve med vaccination

”Det er frygteligt synd for de to børn, der mistede hørelsen på det ene øre. Derfor fik de også en stor erstatning. Men man skal huske, at der var børn, der døde af mæslinger og blev hjerneskadede, før vi fik vaccinationsprogrammet i Danmark. Jeg ville ikke selv tøve med at vaccinere min datter, hvis jeg skulle træffe beslutningen igen i dag,” siger Karen-Inger Bast, der dog understreger, at Patienterstatningen tager alle sager alvorligt, og at dette kan ses ved, at ni børn har fået erstatning.

"Hvis man tror, at et barn har fået en skade af MFR-vaccinationen, så kan man søge erstatning hos os. Vi går hver enkelt sag grundigt igennem og giver erstatning, hvis vi vurderer, at det er overvejende sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og barnets tilstand,” siger hun.

  MFR-sager med skadedato efter 2004
Anerkendte sager 9
Afviste sager 11
Samlet erstatningsbeløb 3.498.535 kr.