Erstatning efter unødige amputationer

I april 2022 viste en undersøgelse i Region Midtjylland, at en række amputationspatienter i regionen muligvis kunne have undgået amputation, hvis de havde fået den rette karkirurgiske behandling i tide. Regionen undersøgte efterfølgende omkring 1800 karkirurgiske patientforløb for at finde patienter, som kan have ret til erstatning for deres amputation. 150 patienter er identificeret af regionen, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt.

I august 2022 udgav Danske Regioner en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som viste, at der er betydelige forskelle på antallet af amputationer regionerne imellem. På baggrund af rapporten kontakter Region Sjælland og Region Syddanmark amputationspatienter tilbage til 2016 og gennemgår amputationsforløb tre år tilbage for at identificere de patienter, som kan have ret til erstatning.

Du kan altid søge erstatning

Uanset hvilken region du bor i, kan du altid søge erstatning hos Patienterstatningen. Det er gratis, og du behøver ikke en advokat.

Du behøver ikke vente på et brev fra din region, før du kan søge erstatning. Hvis du mener, at du selv eller en af dine pårørende kunne have undgået en amputation med andet patientforløb, kan du altid søge erstatning hos Patienterstatningen.

Søg erstatning

Særligt om forældede sager

For nogle patienter er det muligt at få vurderet sin sag, selvom den ifølge loven er forældet. Regionerne har indgået en aftale med Patienterstatningen om vejledende udtalelser i sager fra 1. januar 2010.

Du kan læse mere i vores nyhed vejledende udtalelser i forældede sager om benamputationer her.

Husk at skrive, hvad du mener gik galt

Patienterstatningen kan kun tildele erstatning, hvis du har fået en skade på grund af dit behandlingsforløb. Der skal med andre ord være gået noget galt i dit forløb.

Hvis du søger om erstatning, beder vi dig skrive i ansøgningen, hvad du mener, der gik galt. Det kan for eksempel være, at du mener, at du har fået for sen behandling eller at behandlingsstederne burde have gjort noget andet.

Du kan naturligvis ikke vide, hvad der er gået galt. Patienterstatningen undersøger derfor hele dit forløb - uanset hvad, du skriver i din ansøgning. Men det er lettere og hurtigere for os at behandle sagen, hvis du skriver, hvorfor du mener, at du kan have ret til erstatning.

Hvor mange har søgt erstatning?

Tallene gennemgik en revision i april 2024. Det betød, at antallet af sager og patienter faldt en smule i forhold til tidligere opgørelser. Der blev fjernet sager fra opgørelsen, hvor amputationen for eksempel skete efter et traume eller kræftbehandling. De drejede sig dermed ikke om en amputation som følge af en karkirurgisk problematik.

Tallene i oversigten viser, hvor mange patienter der afventer afgørelse, har fået anerkendt eller afvist en eller flere sager hos Patienterstatningen siden april 2022.

Oversigten bliver opdateret hver onsdag. Senest opdateret fredag den 19. april 2024.

  Anerkendt Afvist Afventer Total
Antal patienter 93 264 84 441

Tabellen nedenfor viser antallet af sager i henholdsvis Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Nordjylland, Region Sjælland, Region Syddanmark samt ikke-regionale sager, der er en samlet betegnelse for sager i det kommunale sundhedsvæsen, forsikringssager eller sager, som ikke har fået kodet et ansvarligt behandlingssted endnu.

Det er vigtigt at bemærke, at en patient kan have flere sager hos Patienterstatningen. Det kan fx være, hvis en patient søger erstatning for en eller flere skader, der er sket på forskellige steder fx hos den praktiserende læge og på sygehuset. 

Tallene er trukket siden april 2022.

Oversigten bliver opdateret hver onsdag. Senest opdateret fredag den 19. april 2024.

Erstatningsansøgninger fordelt på regioner

  Anerkendt Afvist Ikke afgjort Total
Region Hovedstaden 7 13 3 23
Region Midtjylland 64 221 8 293
Region Nordjylland 2 9 5 16
Region Sjælland 23 103 48 174
Region Syddanmark 8 56 31 95
Ikke regionalt 4 19 4 27
Total 108 421 99 628

 

Nyheder om unødige amputationer

Brug for hjælp?

Hovednummer
I tvivl om, hvordan du søger erstatning? Ring alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 12 43 43

Skadelinjen
I tvivl om, hvorvidt du er blevet påført en skade?
Ring og få råd og vejledning alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 17 95 43

Bør du søge erstatning?

Prøv erstatningsguiden, inden du søger.

Gå til guiden

Pressehenvendelser

Telefon: 33 69 48 80
(man kan ikke sende sms til pressevagten).
Hverdage kl. 07:00-22:00
Weekender og helligdage kl. 08:00-16:00.

E-mailadresse:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Felter med (*) skal udfyldes.