Erstatning efter unødige amputationer

I april 2022 viste en undersøgelse i Region Midtjylland, at en række amputationspatienter i regionen muligvis kunne have undgået amputation, hvis de havde fået den rette karkirurgiske behandling i tide. Regionen undersøgte efterfølgende omkring 1800 karkirurgiske patientforløb for at finde patienter, som kan have ret til erstatning for deres amputation. 150 patienter er identificeret af regionen, hvor der er tvivl om, hvorvidt deres amputationer kunne have været undgået eller udskudt.

I august 2022 udgav Danske Regioner en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP), som viste, at der er betydelige forskelle på antallet af amputationer regionerne imellem. På baggrund af rapporten kontakter Region Sjælland og Region Syddanmark amputationspatienter tilbage til 2016 og gennemgår amputationsforløb tre år tilbage for at identificere de patienter, som kan have ret til erstatning.

Du kan altid søge erstatning

Uanset hvilken region du bor i, kan du altid søge erstatning hos Patienterstatningen. Det er gratis, og du behøver ikke en advokat.

Du behøver ikke vente på et brev fra din region, før du kan søge erstatning. Hvis du mener, at du selv eller en af dine pårørende kunne have undgået en amputation med andet patientforløb, kan du altid søge erstatning hos Patienterstatningen.

Søg erstatning

Særligt om forældede sager

For nogle patienter er det muligt at få vurderet sin sag, selvom den ifølge loven er forældet. Regionerne har indgået en aftale med Patienterstatningen om vejledende udtalelser i sager fra 1. januar 2010.

Du kan læse mere i vores nyhed vejledende udtalelser i forældede sager om benamputationer her.

Husk at skrive, hvad du mener gik galt

Patienterstatningen kan kun tildele erstatning, hvis du har fået en skade på grund af dit behandlingsforløb. Der skal med andre ord være gået noget galt i dit forløb.

Hvis du søger om erstatning, beder vi dig skrive i ansøgningen, hvad du mener, der gik galt. Det kan for eksempel være, at du mener, at du har fået for sen behandling eller at behandlingsstederne burde have gjort noget andet.

Du kan naturligvis ikke vide, hvad der er gået galt. Patienterstatningen undersøger derfor hele dit forløb - uanset hvad, du skriver i din ansøgning. Men det er lettere og hurtigere for os at behandle sagen, hvis du skriver, hvorfor du mener, at du kan have ret til erstatning.

Hvor mange har søgt erstatning?

Tallene i oversigten viser, hvor mange patienter der afventer afgørelse, har fået anerkendt eller afvist en eller flere sager hos Patienterstatningen siden april 2022.

Oversigten bliver opdateret hver torsdag. Senest opdateret den 21. september 2023.

Antal patienter, der har søgt erstatning
 Anerkendt   53 patienter
 Afvist 155 patienter
 Afventer 218 patienter
I alt 426 patienter

De seks tabeller nedenfor viser antallet af sager i henholdsvis Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Nordjylland, Region Sjælland, Region Syddanmark samt ikke-regionale sager, der er en samlet betegnelse for sager i det kommunale sundhedsvæsen, forsikringssager eller sager, som ikke har fået kodet et ansvarligt behandlingssted endnu.

Det er vigtigt at bemærke, at en patient kan have flere sager hos Patienterstatningen. Det kan fx være, hvis en patient søger erstatning for en eller flere skader, der er sket på forskellige steder fx hos den praktiserende læge og på sygehuset. 

Tallene er trukket siden april 2022.

Oversigten bliver opdateret hver torsdag. Senest opdateret den 21. september 2023.

Erstatningsansøgninger fordelt på regioner

Region Hovedstaden
Anerkendte sager 5
Afviste sager 6
Ikke afgjorte sager 9
Total antal sager 20
Region Midtjylland
Anerkendte sager 35
Afviste sager 149
Ikke afgjorte sager 102
Total antal sager 286
Region Nordjylland
Anerkendte sager 2
Afviste sager 8
Ikke afgjorte sager 3
Total antal sager 13
Region Sjælland
Anerkendte sager 12
Afviste sager 65
Ikke afgjorte sager 80
Total antal sager 157
Region Syddanmark
Anerkendte sager 4
Afviste sager 16
Ikke afgjorte sager 68
Total antal sager 88
Ikke regionalt
Anerkendte sager 2
Afviste sager 12
Ikke afgjorte sager 16
Total antal sager 30

 

Nyheder om unødige amputationer

Brug for hjælp?

Hovednummer
I tvivl om, hvordan du søger erstatning? Ring alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 12 43 43

Skadelinjen
I tvivl om, hvorvidt du er blevet påført en skade?
Ring og få råd og vejledning alle hverdage kl. 9.30-15.00.
Telefon: 33 17 95 43

Bør du søge erstatning?

Prøv erstatningsguiden, inden du søger.

Gå til guiden

Pressehenvendelser

Telefon: 33 69 48 80
(man kan ikke sende sms til pressevagten).
Hverdage kl. 07:00-22:00
Weekender og helligdage kl. 08:00-16:00.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Felter med (*) skal udfyldes.