Øre-, næse- og halssygdomme

Læs eksempler på typiske afgørelser om erstatning inden for øre-, næse- og halssygdomme.

En 68-årig kvinde fik fjernet en knude i højre halvdel af skjoldbruskkirtlen ved en operation. Efter operationen var kvinden hæs, og en undersøgelse viste, at stemmebåndet var lammet. Kvinden gennemgik efterfølgende to operationer, men halvandet år efter var hendes stemmebånd fortsat lammet. Hun kunne ikke synge og havde problemer med hoste og svie i halsen.

Patienterstatningens vurdering

Kvindens operation var udført korrekt. I sjældne tilfælde opstår der en lammelse af stemmebåndet efter en sådan operation. I kvindens tilfælde var lammelsen alvorlig, fordi hun blev opereret for en godartet knude, som ikke var en alvorlig tilstand. Kvinden skulle derfor ikke tåle en skade af denne størrelse.

Erstatning

Kvinden fik 60.000 kr. i godtgørelse for et varigt mén på 8 procent og en forlænget sygeperiode.

Sagsnummer: 18-8679.

En 25-årig kvinde led af Graves’ sygdom. Da hendes skjoldbruskkirtel pludselig voksede, valgte man at fjerne skjoldbruskkirtlen ved operation.

En måned efter operationen var kvinden fortsat hæs, og hun følte ikke, at stemmen var som før operationen. Hun oplevede spændinger og havde konstant en fornemmelse af en klump i halsen. Lægerne vurderede, at kvindens stemmebånd var blevet påvirket. Tre måneder senere fandt man normal bevægelighed af begge stemmelæber. Kvinden fik behandling hos en logopæd, og knap et år efter operationen havde hun stort set ingen gener.

Patienterstatningens vurdering

Det var korrekt at operere kvinden, og operation blev udført, som den skulle. Selvom der opstod en nervepåvirkning efter operationen, kunne kvinden ikke få erstatning. Dels forsvandt hendes gener gradvist. Dels var det nødvendigt at operere kvinden på grund af hendes sygdom, og generne skulle derfor have været mere alvorlige, for at kvinden kunne få erstatning.

Erstatning

Kvinden fik ikke erstatning.

Sagsnummer: 21-6566.