Gynækologi

Læs eksempler på typiske afgørelser om erstatning inden for gynækologiske sygdomme.

En 25-årig gravid kvinde blev undersøgt på hospitalet, fordi hun havde blødt et par dage forinden. Ved undersøgelsen vurderede hospitalet, at kvinden havde haft en spontan abort. Hendes HCG niveau var dog fortsat højt, og derfor tog hospitalet flere blodprøver. Kvinden fik dagen efter kraftige smerter i nederste del af maven og blev undersøgt igen. Her opdagede man, at graviditeten lå uden for livmoderen i den højre æggestok. Kvinden blev indlagt og opereret dagen efter, hvor man var nødt til at fjerne højre æggeleder.

Patienterstatningens vurdering

Kvinden kunne ikke få erstatning, fordi hospitalet havde handlet efter gældende retningslinjer. Det var korrekt at følge op på kvindens HCG-niveau med blodprøver, og det var korrekt at operere. Operationen blev også udført korrekt, og kvinden kunne ikke have undgået at få fjernet æggelederen.

Erstatning

Kvinden fik ikke erstatning.

Sagsnummer: 20-8184.

En 30-årig blev opereret for endometriose, der gav hende smerter og forhindrede et ønske om graviditet. Under operationen fjernede man endometriosevæv fra underlivet, men man kom også til at lave hul på venstre urinleder. Det betød, at kvinden efterfølgende måtte indlægges og opereres flere gange og havde smerter.

Patienterstatningens vurdering

Patienterstatningen vurderede, at operationen var foregået korrekt. Læsionen på kvindens urinleder var et uheld, der kan ske, selvom alle har gjort, som de skulle.  

Det er sjældent, der sker en skade på urinlederen under en operation for endometriose. Skaden på urinlederen var dog ikke alvorlig nok til, at kvinden kunne få erstatning. Det skyldes, at kvindens endometriose var kompliceret og omfattende at operere - og at kvinden fortsat havde haft smerter, hvis hun ikke var blevet opereret. Kvinden blev derudover hurtigt behandlet for skaden ved urinlederen, og patienterstatningen vurderede, at kvindens efterfølgende gener var forbigående.

Erstatning

Kvinden fik ikke erstatning.

Sagsnummer: 21-1013.