Sagsnummer 18-1497

Ventetid på en helikopter til et hospital på en ikke-brofast ø skyldtes ressourcemæssige begrænsninger, og sagen blev afvist

01-03-2024

En 59-årig mand blev indbragt til et lokalsygehus på en ikke-brofast ø kl. 10 efter at være faldet om i hjemmet ca. 4,5 timer tidligere (registreret på hans armbåndsur).

En undersøgelse viste tegn til en blodprop i hjernen, og man rekvirerede en redningshelikopter fra forsvaret med henblik på at få ham overført til et regionssygehus. Der var allerede en helikopter på stedet, som var klar til at lette med en anden patient med en tidskritisk tilstand (blodprop i hjertet). Da lægen ikke kunne have ansvaret for at have begge patienter med, blev det aftalt, at helikopteren skulle returnere med det samme, når den anden patient var blevet afleveret.

Helikopteren hentede senere manden, og han ankom til regionssygehuset kort før kl. 15.

Manden udviklede efterfølgende svære følger efter blodproppen i hjernen og afgik senere ved døden.

De efterladte anmeldte forløbet til Patienterstatningen, da de mente, at ventetiden på helikopteren havde forsinket behandlingen af blodproppen, hvilket havde forårsaget svære skader.

Da redningshelikopteren varetog en opgave på vegne af regionen, vurderede Patienterstatningen, at transporten var omfattet af lovens dækningsområde.

Patienterstatningen vurderede også, at behandlingen havde været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard.

Der blev lagt vægt på, at helikopteren allerede var klar til at lette med en anden patient, der havde en blodprop i hjertet, da den blev bedt om at tage manden med. Begge patienter havde risiko for alvorlige komplikationer under transporten. Det var derfor korrekt, at man afviste at flyve med mere end én patient ad gangen.

Da ventetiden skyldtes ressourcemæssige begrænsninger, blev sagen afvist efter KEL § 20, stk. 1, nr. 1.

Afgørelsesdato: 19. november 2018.