Sagsnummer 20-8557

Bristet brystimplantat var ikke en skade men en uundgåelig følge af biopsi af knude i brystet, fordi knuden netop bestod af en forkalkning i en udposning på implantatet

01-03-2024

En 56-årig kvinde skulle have foretaget en biopsi af en knude i det ene bryst. I forbindelse med biopsien bristede hendes 20 år gamle saltvandsimplantat, hvilket hun søgte erstatning for.

Patienterstatningen indhentede en radiologisk speciallægevurdering i forbindelse med sagens behandling og vurderede på baggrund heraf, at det forhold, at implantatet bristede, var en uundgåelig følge af behandlingen.

Der blev lagt vægt på, at det viste sig, at knuden i brystet var en forkalkning i en udposning på implantatet, som var opstået, fordi implantatvæggen var gået i opløsning. Da man tog del af vævet fra knuden, betød det derfor også, at der blev taget en del af selve implantatvæggen. Derfor var bristningen af implantatet en uundgåelig følge af proceduren.

Patienterstatningen bemærkede, at en uundgåelig følge af en nødvendig undersøgelse ikke udgør en skade i lovens forstand og afviste sagen efter KEL § 19, stk. 1, og § 20, stk. 1.

Afgørelsen blev tiltrådt af Ankenævnet for Patienterstatningen, der anførte, at bioptering fra knuden umuliggjorde, at bristning af implantatet kunne undgås.

Afgørelsesdato: 20. oktober 2022.