Sagsnummer 20-8240

Covid-19-smitte ikke påført på sygehuset

07-06-2021

En 42-årig mand blev indlagt på grund af nyresten. Dagen før indlæggelsen havde han fået foretaget en Covid-19-test, der var negativ. Man fandt ikke indikation for at iværksætte behandling af nyrestenen, og manden blev derfor udskrevet samme dag.

11 dage senere blev manden kontaktet af sygehuset, som oplyste, at der var konstateret udbrud af Covid-19 på den afdeling, hvor han havde været indlagt. Manden blev tre dage senere testet positiv for Covid-19. Han oplyste, at han havde følt sig sløj fra en uge efter indlæggelsen, og at han allerede var gået i selvisolation.
 
Manden anmeldte forløbet, da han mente, at han var blevet smittet med Covid-19 under indlæggelsen. Som følge af smitten havde han været isoleret i eget hjem i næsten ni uger, og han havde haft omfattende symptomer. Fem måneder efter indlæggelsen var han fortsat generet af senfølger i form af blandt andet træthed, hovedpine og påvirket vejrtrækning.
 
Patienterstatningen vurderede, at manden ikke med overvejende sandsynlighed var blevet smittet med Covid-19 under indlæggelsen.
 
Der blev lagt vægt på, at inkubationstiden for Covid-19 er 2-12 dage og i gennemsnit 5-7 dage. Der blev også lagt vægt på, at manden først fik symptomer en uge efter indlæggelsen og først blev testet positiv to uger efter indlæggelsen.
 
Endelig blev der lagt vægt på, at det første tilfælde af smitte på afdelingen blev registeret en uge efter mandens indlæggelse. Der var dermed ikke dokumentation for, at der var smitte i omløb på afdelingen på tidspunktet for hans indlæggelse.
 
Patienterstatningen vurderede på den baggrund, at manden mest sandsynligt var blevet smittet et andet sted efter indlæggelsen. Sagen blev derfor afvist efter KEL § 19, stk. 1.

Afgørelsesdato: 27. november 2020