Sagsnummer 12-9927

Forkert anlagt implantat gav skade

23-11-2018

En 64-årig kvinde fik foretaget en gynækologisk undersøgelse, fordi hun havde problemer med afføringen og var øm i skeden.

Undersøgelsen viste, at hun havde fremfald af skeden og bagvæggen af livmoderen (vaginal prolaps). Man opererede og indsatte et Mesh-net. Operationen gik umiddelbart godt.

Ved efterfølgende kontrol havde hun stadig smerter, og berøring af skeden var meget smertefuld. Hun havde desuden smerter omkring nettet. Ved en ultralydsundersøgelse kunne man se nettet og mente, at det skulle fjernes. Man vurderede dog også, at der var risiko for tarmlæsion og for, at hun fik permanent stomi, fordi nettet var placeret meget tæt på endetarmen.

Hun blive henvist til et universitetshospital, hvor undersøgelser viste, at nettet lå i selve endetarmsmuskulaturen. Man foretog derfor reoperation og fjernede det stykke af nettet, der generede kvinden.

Patienterstatningen vurderede, at operationen ikke levede op til erfaren specialiststandard. Der blev lagt vægt på, at operationsmetoden ikke havde fulgt retningslinjerne på området, da Mesh-nettet var lagt for tæt på endetarmen. Hvis man havde placeret nettet korrekt, havde kvinden med overvejende sandsynlighed undgået de efterfølgende gener og reoperationerne. 

Hun blev derfor tilkendt erstatning efter specialistreglen.

Afgørelsesdato: 29. maj 2013