Sagsnummer 14-4000

Komplikationer til forebyggende kræftoperation var ikke alvorlige nok til at udløse erstatning

16-08-2015

En 58-årig kvinde fik foretaget en operation med fjernelse af begge æggestokke, fordi hun havde en såkaldt BRCA-1 mutation. Det betød, at hun var rask, men havde en genfejl, der gav hende næsten 50 % risiko for at udvikle kræft i æggestokkene. Operationen blev foretaget for at forebygge udvikling af kræft.

I forbindelse med operationen opstod der forskellige komplikationer i form af sårruptur, blodansamling, infektion og brokdannelse. Kvinden måtte derfor gennemgå et længere behandlingsforløb.

Patienterstatningen vurderede, at behandlingen havde været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard, og at der var tale om hændelige komplikationer til operationen.

Patienterstatningen vurderede også, at komplikationerne ikke oversteg, hvad kvinden måtte tåle som led i den forebyggende behandling mod kræft i æggestokkene. Der blev lagt vægt på, at kvinden gennemgik operationen, fordi hun havde en betydelig risiko for at udvikle kræft i æggestokkene, hvilket er en alvorlig sygdom, hvis den opstår. Der blev også lagt vægt på, at der var tale om en relativt farlig operation, hvor man opererede tæt på nærliggende organer. Endelig havde komplikationerne kun medført relativt beskedne varige gener.

Patienterstatningen vurderede derfor, at skaden ikke var alvorlig nok til at udløse erstatning efter KEL § 20, stk. 1, nr. 4.

Afgørelsesdato: 3. december 2014