Sagsnummer 03-3627

Vævsdød af transplanterede hudlapper

16-06-2009

En 58-årig kvinde havde 14 år tidligere fået fjernet en kræftknude i højre bryst. Patienten havde gener herfra i form af asymmetri af brysterne og øm ardannelse. Yderligere ønskede patienten mere fylde i brysterne.

Ved operationen konstaterede man, at der var recidiv af kræften i højre bryst. Som følge heraf måtte man fjerne resten af højre brystkirtel og armhulens lymfeknuder. Man foretog herefter transplantation af væv fra maven.

Under de efterfølgende dages observation konstaterede man, at det transplanterede væv var nekrotiseret. Man gennemførte derfor re-operation, hvor man foretog ny transplantation af væv fra ryggen.

Patienterstatningen anerkendte sagen efter PFL § 2, stk. 1, nr. 4, idet nekrotisering af hudlapper efter transplantationer er sjældent forekommende.

Yderligere vurderede Patienterstatningen, at skaden i form af nekrotiseringen var tilstrækkelig alvorlig set i forhold til den grundlidelse, som patienten blev behandlet for. Ved denne vurdering lagde Patienterstatningen vægt på, at det forhold, at man konstaterede recidiv af brystkræften, ikke havde betydning for omfanget af det plastikkirurgiske indgreb, ligesom risikoen for nekrotisering ikke var blevet forøget som følge af, at man konstaterede recidiv af brystkræften.

Afgørelsen viser, at man ved alvorlighedsvurderingen efter § 2, stk. 1, nr. 4, i en sag vedrørende plastikkirurgisk operation af asymmetri og øm ardannelse, ser bort fra den tilstødte komplikation i form af brystkræft, såfremt komplikationen ikke har haft betydning for det plastikkirurgiske indgreb.

Afgørelsesdato: 30. december 2004