En 37-årig kvinde, som på grund af en medfødt ryglidelse var blevet tilkendt tidsbegrænset mellemste førtidspension forud for patientskadens indtræden, fik foretaget en stabiliserende rygoperation. Umiddelbart efter operationen blev der konstateret nervelammelse af begge ben. Patienten gennemgik herefter genoptræning, hvilket bevirkede en bedring af helbredstilstanden, men der var på stationærtidspunktet stadig betydelig bevægeindskrænkning. Skaden fandtes omfattet af PFL § 2, stk. 1, nr. 4 (KEL § 20, stk. 1, nr. 4).
Patienten blev tilkendt godtgørelse for varigt mén svarende til en méngrad på 50 %.
Patienterstatningen skulle herefter tage stilling til, om der tilkom patienten erstatning for erhvervsevnetab. Det fremgik af sagens oplysninger, at patienten tidligere havde ernæret sig som kommunal dagplejemor, dog ikke på tidspunktet for patientskadens indtræden. Patienterstatningen vurderede imidlertid, at patienten kunne have påtaget sig arbejde som kommunal dagplejemor på deltid, såfremt patientskaden ikke var indtruffet.
Patienterstatningen fandt således, at patienten havde en resterhvervsevne forud for patientskadens indtræden. Erhvervsevnetabet vedrørende denne resterhvervsevne fandtes at måtte sættes til 100 %. Man fandt, at der skønsmæssigt måtte ansættes en årsløn som kommunal dagplejemor på deltid til 68.000 kr. (årsberetning 1996).
Afgørelsesdato: 12. august 1996