Sagsnummer 01-0702

Manglende forebyggelse af liggesår

09-06-2009

En 76-årig kvinde med velreguleret sukkersyge fik fjernet højre nyre på grund af koralsten. For­løbet omkring operationen var ukompliceret. Imidlertid konstaterede man nogle dage senere et stort overfladisk sår lige over endetarmsåbningen. Det fremgår af sagens oplysninger, at man foretog sæbebadning af såret og opfordrede patienten dels til at ligge på siden, dels til at være oppe i videst muligt omfang.

Patienterstatningen anerkendte sagen efter PFL § 2, stk. 1, nr. 1, idet optimal behandling havde tilsagt, at man havde været mere opmærksom på risikoen for udvikling af liggesår.

Patienterstatningen vurderede endvidere, at man efter konstatering af liggesåret burde have hjulpet patienten med aflastning af liggesåret og ikke kun have opfordret patienten til at ligge på siden samt være mest muligt oppe. Endelig vurderede Patienterstatningen, at patienten burde have fået en specialmadras til forebyggelse af liggesår.

Sagen er et eksempel på vigtigheden af, at ikke bare et operativt indgreb udføres i overens­stemmelse med erfaren specialiststandard, men at det efterfølgende behandlingsforløb tillige er optimalt.

Afgørelsesdato: 19. december 2001