Sagsnummer 05-1238

Komplikationer til en operation for overvægt

16-06-2009

En 45-årig svært overvægtig mand fik på et sygehus foretaget en ”banding”, en operation hvor en del af mavesækken afsnøres med henblik på vægtreduktion. Efter operationen opstod der infektion omkring afsnøringen, der måtte fjernes. Patienten fik efterfølgende operationskrævende arbrok, vedvarende stærke smerter og puslommer, der måtte udtømmes og oprenses. Efterforløbet var særdeles langvarigt med behov for hjemmesygeplejerske til sårkontrol og skiftning af bandager.

Patienterstatningen vurderede, at den indtrådte infektion var en hændelig komplikation til behandlingen, og ikke et udtryk for, at denne havde afveget fra optimal standard.

Patienterstatningen vurderede endvidere, at det komplicerede forløb hverken var sjældent eller alvorligt nok til at berettige til erstatning.

Der blev herved lagt vægt på, at de opståede skader i form af arbrok, infektion og smerter er kendte komplikationer til den udførte behandling og optræder hos mere end 2 % af de patienter, der behandles med den valgte teknik. Endvidere blev det vurderet at patientens overvægt var så betydelig, at den var sundhedsskadelig, og at de indtrådte skader set i det perspektiv ikke gik ud over, hvad han skulle tåle uden erstatning. Sagen blev derfor afvist efter PFL § 2, stk. 1, nr. 4.

Afgørelsen er efterfølgende blevet tiltrådt af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Afgørelsesdato: 10. oktober 2005