Sagsnummer 99-2405

Defekt narkoseapparat

10-06-2009

En 37-årig mand var på grund af højresidig skrumpenyre og venstresidig sæknyre indstillet til nyretransplantation af venstre nyre.

Den indledende del af nyretransplantationen forløb ukompliceret, men på et tidspunkt under operationen begyndte patienten at hoste og bevæge sig, idet han var ved at vågne af narkosen. Derved blev blodforsyningen til den nye nyre skadet i et sådant omfang, at det ikke var muligt at fortsætte indsættelsen af nyren, og man måtte derfor afstå fra transplantationen.

Efterfølgende viste undersøgelse af det anvendte narkosemateriel, at det var utæt, og at narko­seapparatet derved var løbet tør for gas under operationen.

Patienterstatningen vurderede, at nyretransplantationen ikke kunne gennemføres på grund af svigt ved det anvendte narkoseapparat, idet dette var årsag til, at patienten vågnede under ope­rationen. Dermed fandtes patienten berettiget til erstatning efter PFL § 2, stk. 1, nr. 2 (svigt i apparatur eller materiale), for føl­gerne af den mislykkede operation (99-2405) (2000 Årsb.).

Afgørelsesdato: 23. februar 2000