Sagsnummer 00-2742

For sen reaktion på mistanke om spondylitis

18-06-2009

En 60-årig mand, der i mange år havde haft lungesymptomer og været i behandling med Prednisolon, blev indlagt med udtalt åndedrætsbesvær. Efter knap en uges behandling blev han udskrevet, men en måned senere blev han atter indlagt på grund af lungebetændelse.

Under indlæggelsen fandt man vækst af stafylokokker, og der var mistanke om spondylitis (betændelse i hvirvelsøjlen) på grund af forhøjede infektionsparametre og smerter i bevæ­geapparatet. 4 dage senere foretog man en CT-scanning, der bekræftede mistanken om spon­dylitis. Han blev herefter overflyttet til et større sygehus, hvor han blev opereret med udtøm­ning af en byld i ryggen. På trods af en vellykket operation havde patienten herefter nedsat førlighed, gangbesvær og rygsmerter.

Patienterstatningen anerkendte sagen efter PFL § 3, stk. 1, jfr. § 2, stk. 1, nr. 1, da patientens gener i form af gangbesvær, rygsmerter og nedsat førlighed i overvejende grad kunne tilskri­ves, at man reagerede for sent på mistanken om spondylitis.

Det var Patienterstatningens vurdering, at man burde have iværksat operation med frilægning af rygmarven tidligere i forløbet, da spondylitis er en alvorlig tilstand med høj risiko for ryg­marvsskader og deraf følgende lammelser.

Afgørelsesdato: 24. oktober 2001