En 75-årig kvinde fik i 2015 en hjerteoperation, hvor hun fik indsat en biologisk hjerteklap og lavet to omkørsler ved hjertet. Lægerne anvendte en blodåre fra højre ben. Operationen var nødvendig, da kvinden led af åreforkalkning, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.
Operationen forløb planmæssigt, og kvinden blev udskrevet. Efterfølgende opstod der infektion i brystbenet, og det var nødvendigt at indlægge kvinden og operere hende flere gange. Her opdagede man, at der også sivede væske fra såret på benet, hvor blodåren var taget fra. Man konstaterede, at dårlig blodtilførsel til benene forhindrede såret i at hele. Kvinden fik derfor en ballonudvidelse i benet. Det hjalp dog ikke, og man var nødt til at amputere kvindens højre ben på lårniveau.
Efterfølgende havde kvinden mange helbredsmæssige problemer, som hun blev behandlet for, og hun kunne ikke længere bo i eget hjem.
Patienterstatningens vurdering
Kvinden fik erstatning, fordi man burde have anvendt en åre fra et andet sted på kroppen, fx armen. Det burde man, fordi kvinden forud for operationen ikke havde en mærkbar puls i fødder og haser. Det burde have fortalt lægerne, at der muligvis var dårlig blodtilførsel i benet. Hvis man havde brugt en blodåre fra fx armen i stedet, ville kvinden med overvejende sandsynlighed ikke have fået et sår, der ikke kunne hele, og som endte med amputation.
Erstatning
Kvinden fik godtgørelse for et méngrad på 50 % for sit amputerede ben. Godtgørelsen blev reduceret med 40 % på grund af kvindens alder. Kvinden var pensionist og havde ikke lidt et indkomsttab. Kvinden fik erstatning for sin forlængede sygeperiode. Samlet set fik kvinden 340.000 kroner i erstatning.
Sagsnummer: 18-8938.