En 62-årig mand, der havde fået diagnosticeret blodkræft, blev i slutningen af 1997 indlagt på sygehuset med henblik på behandling med kemoterapi. Behandlingen skulle indledes med 3 behandlinger for at vurdere cellernes kemosensitivitet. Ved den første behandling anlagde man et tunnelleret centralt venekateter til indsprøjtning af kemoterapien.
Næste morgen konstaterede man, at der var udsivning fra indstiksstedet. På dette tidspunkt var 89 % af kemoterapien indsprøjtet. Man afbrød umiddelbart indsprøjtningen og overflyttede patienten til plastikkirurgisk afdeling, hvor man foretog fjernelse af hud og brystmuskulatur i et 12 x 20 centimeter stort område. Under dette indgreb blev kateteret fjernet, og man konstaterede, at kateteret havde en revne ca. 1,5 cm fra dets udgang gennem huden.
Patienterstatningen anerkendte sagen efter § 2, stk. 1, nr. 2, idet skaden i form af udsivning med deraf følgende gener og komplikationer skyldtes defekten i det kateter, som man anvendte ved behandlingen med kemoterapi (98-0546) (1998 Årsb.).
Afgørelsesdato: 28. august 1998