En 56-årig mand faldt og slog sin skulder. Undersøgelsen på skadestuen viste overfladiske skrammer, ømhed og nedsat funktion i skulderen. Manden fik taget et røntgenbillede af skulderen, som ikke viste tegn på brud. Lægerne mistænkte dog en skade i senen, og manden fik en armslynge på til at aflaste skulderen. Manden blev opfordret til at henvende sig hos lægen efter 2-3 uger, hvis han stadig havde gener.
Da skulderen stadig gjorde ondt, tog manden til lægen, som henviste til en ny undersøgelse på hospital. Her stod det klart, at funktionen i skulderen var betydelig nedsat, og manden blev derfor henvist til en MR-skanning et par uger efter.
MR-skanningen viste, at skuldersenen var bristet. To måneder efter skanningen forsøgte man at operere for at sy senen sammen, men det var ikke muligt, fordi der var gået for lang tid fra ulykken. Manden fik i stedet genoptræning, men havde fortsat daglige smerter, nedsat kraft og bevægelighed i skulderen.
Patienterstatningens vurdering
Det er ofte svært at diagnosticere seneskader lige efter, at skaden er sket. Patienterstatningen vurderede derfor, at det var korrekt, at skadestuen henviste manden til yderligere kontrol hos egen læge, hvis han fortsat havde gener.
Ved den senere undersøgelse på hospitalet burde man dog have MR-skannet skulderen tidligere og dermed opdaget den bristede sene og fremskyndet operationen. På den måde havde det været muligt at sy senen fast, og manden havde undgået de gener, han fik.
Fordi diagnosen og behandlingen kunne være stillet tidligere, kunne manden få erstatning for sine gener.
Erstatning
Manden fik tilkendt et 5 % varigt mén for sine gener. Han fik også dækket det indtægtstab på to måneder, han havde haft på grund af den forsinkede behandling, samt godtgørelse for den forlængede sygeperiode, han havde haft.
I alt fik manden knap 50.000 kr. i erstatning.
Sagsnummer: 20-9969.