En søgning i Patienterstatningens database over anmeldelser, der vedrører fejlmedicinering med gigtmedicinen Methotrexat, viser 11 afgjorte sager, hvor patienter har fået erstatning. I 10 af sagerne har patienterne fået præparatet i dødelige mængder. En patient overlevede og fik erstatning for en forlænget sygeperiode.
Tre sager er afgjort i 2018 og to i 2017 - men problematikken går helt tilbage til 2008, hvor den første afgørelse ifølge dataudtrækket er registreret.
Sagerne er kendetegnet ved, at der er tale om ældre beboere på plejehjem eller i hjemmeplejen, der får doseret ugedosis på dagsbasis. Det vil fx sige fem tabletter om dagen i stedet for fem om ugen. Og det har fatale konsekvenser som fx multiorgansvigt.
Erstatningsmulighederne
Heldigvis er der kommet fokus på at skabe sikre arbejdsgange, når der skal doseres lægemidler generelt og aktuelt i forhold til Methotrexat. Det er også alt afgørende for, at disse alvorlige skader ikke gentager sig.Sker skaden alligevel, så skal man være opmærksom på, at patienten eller beboeren på et plejehjem, og i værste fald de efterladte, kan have krav på erstatning:
”I de konkrete sager er der tale om ældre mennesker, som i nogle tilfælde efterlader sig en ægtefælle, der er berettiget til fx forsørgertabserstatning. Det er sket i fire af de 10 sager, vi har afgjort indtil nu. Så det er altså ikke nødvendigvis kun begravelsesudgifter, vi kan dække. Derfor er det vigtigt, at personalet er opmærksom på, at de har pligt til informere om erstatningsmuligheden”, siger Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen.
Anmeld en skade
Hvis du som pårørende eller sundhedsperson vil anmelde en skade, så kan det ske elektronisk via hjemmesiden her.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os på tlf. 3312 4343.
Læs mere om Methotrexat og Styrelsen for Patientsikkerheds indsats på området på deres hjemmeside.